Yarın 23 Nisan

Yayın Tarihi: 22/04/25 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı… Ne mutlu günümüzdür. Küçükken ulusal egemenlik gibi kavramları tam olarak bilemezken… çocuk bayramı olarak kutlarız… Duyarız konuşmalarda egemenliği… ve önemini…

Ben küçükken mesela…o yılın ilk dondurmasını… 23 Nisan Çocuk Bayramında yerdim… işte o gün yaza merhaba derdik… 23 Nisan’da…Ne güzel oyunlar oynanır… ne de güzel danslar edilir… Şiirler okunur…Şarkılar söylenir… Atamızın bize armağanıdır. İşte küçükken çocuk bayramı olarak kutladığımız… bayramın aslında egemenlik ile çok daha coşkulu olduğunu anlıyorsun… Büyüdükçe… yaşadıkça… gördükçe… duydukça… okudukça…

Bugün egemenlik kavramı hala her ülkede… tartışmasız kavramsal önemini taşımaktadır. Kavramın tarihçesi de… okutulur, yazılır… geleneksel anlamı ve farklı kavramsal anlatımları ile çağın gereklerine uygun tanımlamalar yapılsa da özü aynıdır. Şimdi ben bu satırları yazmak için tuşlara basıyorum ya… kulağımda… “bugün 23 Nisan… hep neşeyle doluyor insan” şarkısı… Siz de duyuyor musunuz?  Ne kadar özel… Atatürk Bugünü… egemenliği sonsuza kadar koruyacak ve yaşatacak olan çocuklara armağan etmiştir.

Egemenlik kavramı üzerinden siyaset yapmayacağım…Bu kavram üzerinde dünya hala farklı tartışmaları yürütüyor… Sorunu veya çatışması olan ülkelerin ve bölgelerin en çok kullandıkları kavramlar arasında… egemenlik… En yalın hali ile Türk Dil Kurumuna soracağım… Bakalım ne diyor?… “Egemen olma durumu…Milletin ve onun tüzel kişiliği olan devletin yetkilerinin hepsi; buyruk, hüküm, hükümranlık, hâkimiyet: "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." – Anayasa”.

Dünyada… Bir kavram ki… sağcısı… solcusu… liberali… yani hangi görüşten olursan ol… egemenliğin bir tarafından tutup… önemini ortaya koyabiliyorsun…Egemenlik kavramının felsefi temellerine bakacak olursak… birçok önemli isim karşımıza çıkıyor… Birçok farklı konuda görüşleri ile ünlenmiş bilim insanları, felsefeciler… Machaivelli, Hobbes, Rousseau… Fakat altını çizmekte fayda var ki… egemenlik kavramının dönüm noktası… Fransız İhtilalidir… Diğer bir deyişle bu önemli bir geçiş aşamasıdır. 1789 klasik egemenlik anlayışıdır. Yani egemenliğin klasik olmayanı nasıl oluyor? Klasik olanı nasıl oluyor… Sonuç olarak bu kavram Anayasalarda yerini alıyor.  Benim son günlerde farklı siyasal görüşlerden… farklı kanallardan…duyduğum bir kavram… hep egemenlik ve önemi konuşuluyor… Elbette farklı perspektiflerden… başka bakış açılarından…

Şimdi dünyanın hangi ülkesinde yaşıyor olduğunuzun bir önemi yok… Hangi ülkede yaşarsanız yaşayın… Egemenlik sizin için çok önemli bir kavramdır… Biz çok şanslıyız… Yarın 23 Nisan… Atamızın armağanıdır… Bu özel ve önemli günün anlam ve öneminin bilinciyle… 23 Nisan kutlu olsun.

 

 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Prof. Dr. Deniz İŞÇİOĞLU yazıları