İÇ HABERLER
okuma süresi: 2 dak.

Narenciye üreticisi Cangil: Yeşillenme hastalığından dolayı üretim durdu

Narenciye üreticisi Cangil: Yeşillenme hastalığından dolayı üretim durdu

Narenciye üreticisi Abdullah Cangil, ürünlerde görülen yeşillenme hastalığından dolayı üretimin durduğunu ve ihracatta sorunlar yaşandığını belirtti. Cangil, “Ne tüccar ne de üretici bu işin içinden çıkamıyor” dedi.

Yayın Tarihi: 21/01/24 16:45
okuma süresi: 2 dak.
Narenciye üreticisi Cangil: Yeşillenme hastalığından dolayı üretim durdu
A- A A+

“Yeşillenme hastalığından dolayı üretim durdu”

“Ne tüccar ne de üretici bu işin içinden çıkamıyor”

“Türkiye’ye giden ürünlerin yol masraflarını devlet teşvik olarak karşıladı”

Narenciye üretiminde yaşanan sorunlar üreticileri sektörden koparma noktasına getirdi… Ürünlerde görülen turunçgil yeşillenme hastalığı da narenciye ihracatında büyük bir engel teşkil ediyor.

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na özel açıklamalarda bulunan narenciye üreticisi Abdullah Cangil, narenciyede temel ürün olan ‘king mandalina’ ve ‘valencia portakalın’ satışında çok büyük sorunlar yaşandığına vurgu yaptı.

Narenciye üreticisi Cangil, mandora türünün hasat döneminin bir ay sürdüğünü, söz konusu ürünün hasat edilmediği takdirde ise dallarında kalarak heba olduğunu kaydetti. Cangil, “Henüz daha dışarıya 1 ton ürün satılmış değil” dedi.

“YEŞİLLENME HASTALIĞINDAN DOLAYI ÜRETİM DURDU”

Cangil, mahsulların satılmama sebebinin ekonomik kayıplara yol açan ve bakteriyel hastalık olan “yeşillenme hastalığı” olduğuna vurgu yaptı; söz konusu hastalıktan dolayı üretimin durduğunu kaydetti.

Yeşillenme hastalığının Türkiye’deki ürünlere bulaşması durumunda hasatların duracağına dikkat çeken Cangil, “Şikayetler aldık ve bu durum da ihracatımızı zorlaştırıyor. Dolayısıyla ne tüccar ne de üretici bu işin içinden çıkamıyor” ifadelerini kullandı.

VERİLEN TEŞVİKLER…

Cangil, KKTC’deki üretici maliyetleriyle Türkiye’deki üretici maliyetlerini eşitlemek ve rekabeti sağlayabilmek için KKTC’den Türkiye’ye giden ürünlerin yol masraflarını devletin teşvik olarak karşıladığını kaydetti.

Bir ton konsantre üretimi için 13 ton portakalın maliyetinin konsantre satışlarına kıyasla düşük kalması halinde üretimin zorlaştığını söylen Cangil, “Bu masraflar için bu sezon 350 milyon TL teşvik ön görüldü” diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör