Rum basını: Avrupa'dan yardım, yangın neredeyse söndükten sonra ulaştı

Güney Kıbrıs’ta üç günde 125 kilometrekarelik alanı etkileyen Limasol yangınının ardından, yardım çağrısına AB’nin geç yanıt vermesi eleştiri konusu oldu. Kathimerini gazetesi, Yunan ekiplerin geç ulaşmasını ve İspanya’dan uçak gönderilmemesini sorgularken, Rum milletvekili Furlas, RescEU mekanizmasının yetersiz kaldığını belirterek Avrupa Komisyonu’na şikayette bulundu.

Limasol’un dağlık kesimlerinde 23 Temmuz Çarşamba günü başlayan ve üç gün içerisinde 125 kilometrekarelik alanı etkileyen büyük orman yangınının ardından Güney Kıbrıs’ta, uluslararası çağrıya rağmen yardımın gelmemesi ya da geç gelmesinin sebepleri sorgulanıyor.
KATHİMERİNİ: AB'NİN YARDIMI, YANGIN NEREDEYSE SÖNDÜKTEN SONRA ULAŞTI
Haftalık Kathimerini “Kıbrıs AB’den Uzak Mıydı?” başlıklı haberinde, bölge ülkelerinin yadım çağrısına derhal yanıt vermesine rağmen Yunan ormancıların (‘orman komandoları’ adıyla ifade edildi) AB aracılığıyla yangın neredeyse söndükten sonra ulaştığı, İspanya’dan yangın söndürme uçağının neden gelmediği ve RescEU mekanizmasının nasıl işlediği sorularına cevap aradı.
Habere göre Rum Dışişleri Bakanlığı resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, hava imkanı sağlayarak yaptıkları katkı için Ürdün, Mısır, İsrail, İspanya, Yunanistan, Lübnan, İsveç ve Avrupa Siyasi Koruma Mekanizmasına (EUCivicProtectionMechanism) ve yardım çağrısına olumlu cevap vererek yardıma hazır olduğunu bildiren ülkelere (Slovenya, İtalya ve Sırbistan) teşekkür etti.
Yunan ormancıların, geç de olsa, RescEU aracılığıyla Güney Kıbrıs’a ulaştığı, yardıma gelenler yanında gelmeye hazır olduğunu bildiren ülkeler de oluğu kaydedilen haberde, Avrupa Mekanizması prosedüründe, her bir ülkenin kendi durumunu incelemesi ve yardım yapabilecek durumdaysa cevap verebilmesi için 36 ile 48 saat arasında bir süreye ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
İLK YANGIN SÖNDÜRME HELİKOPTERİ GÖNDEREN ÜLKE LÜBNAN OLDU
Gözlemlenen gecikmeye rağmen bazı ülkelerin 24 saat gibi kısa bir süre içerisinde yardıma geldiği, cuma günü İspanya, İtalya ve Sırbistan’dan ekiplerinin, yangın kontrol altına alındığı için gelmediğini belirten gazeteye göre, ilk yangın söndürme helikopteri gönderen ülke Lübnan oldu. Perşembe günü Mısır ve halen anlaşma ile Güney’de bulunan helikopterlerine ek iki helikopter daha gönderen Ürdün devreye girdi. 34 ton önleyici madde atarak yangının Trodos ormanlarına yayılmadan söndürülmesinde, İsrail’in perşembe günü gönderdiği 2 C130 tipi uçak etkili oldu.
Gazete prosedür için gereken süre nedeniyle aslında AB’den hiç yardım gelmediğine dikkat çekti ve Rum Avrupa Milletvekili Lukas Furlas’ın RescEU mekanizmasının Güney Kıbrıs’taki doğal afete derhal ve etkin cevap vermekteki yetersiz kalmasını Avrupa Komisyonu’na şikayet ettiğini hatırlattı. Furlas’ın, ivedilikle cevaplanmak üzere Komisyon’a, Güney Kıbrıs’ta daimi uçar imkan konuşlandırılması gerekip gerekmediği sorusunu sorduğunu ekledi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.