Türkiye’de turizm durdu, uçak biletleri KKTC’ye yaradı

Yaz sezonunun tam ortasında, KKTC-İstanbul arası uçak biletlerinde beklenmedik bir düşüş yaşanıyor. Gidiş-dönüş biletler 4-5 bin TL bandına kadar gerilemiş durumda. Temmuz ayı içinde tek gidişte Bin 800 TL'ye kadar biletler var. Bu durum, geçtiğimiz yıl aynı aya kıyasla yarı yarıya...

Bir süredir konuşulan Ercan havalimanı’nın Türkiye’nin iç hatları olması yoluyla uçak biletlerinin ucuzlaması beklenirken ve geçtiğimiz hafta turizm bakanlığının da bu yönde çalışmalarının sürdüğü açıklanırken, geçen yıl bu ayla kıyaslandığında uçak biletleri Türkiye’deki turizmin adeta durma noktasına gelmesi nedeniyle yarı yarıya düştü...
Normalde yaz sezonunda 7-8 bin TL’yi gören İstanbul-KKTC uçak bileti fiyatları bu yıl 4 bin TL bandına kadar geriledi...
15-20 gün gün önce almak kaydıyla Bin 800 TL’ye bile İstanbul’a uçak bileti bulunabiliyor.
Geçen yıl aynı ayda bu durum yer yer iki katının da üzerindeydi.
Sektör temsilcilerine göre bu sıra dışı durumun ardında Türkiye’deki turizm hareketliliğindeki yavaşlama yatıyor.
Yaz sezonunun tam ortasında, KKTC-İstanbul arası uçak biletlerinde beklenmedik bir düşüş yaşanıyor. Gidiş-dönüş biletler 4-5 TL bandına kadar gerilemiş durumda. Bu gelişme hem vatandaşlar hem de sektör temsilcileri tarafından “alışılmışın dışında” bir fiyat hareketliliği olarak görülüyor.
YAZ SEZONUNDA FİYATLAR YÜKSELİRKEN DÜŞTÜ: NEDENİ TÜRKİYE’DEKİ DURAĞANLIK
KKTC’ye Türkiye’den gelen yolcu trafiğinde önemli paya sahip olan İstanbul hattında bu seviyedeki fiyatlar normal şartlarda sezon dışında görülüyordu.
Oysa şimdi Temmuz ayında fiyatların bu denli gerilemiş olması, Türkiye turizminin genel seyrindeki yavaşlamayla doğrudan ilişkilendiriliyor.
Yaklaşık iki haftadır Türkiye’de sosyal medyada turizmin en gözde bölgelerinin adeta "sinek avladığı" görülüyor. Türkiye’de enflasyon, kur baskısı ve yurttaşın alım gücündeki ciddi erime, iç turizmin hız kesmesine neden oldu.
Üstüne üstlük dış turizmde de hedeflenen doluluk oranlarına ulaşılamaması, iç hat uçuşlarının doluluk oranlarını etkileyerek KKTC gibi “ek rota”lara olan talebi aşağı çekti.
Bu da arz-talep dengesi gereği bilet fiyatlarının aşağı yönlü seyretmesine neden oldu.
Uçak firmaları, düşük doluluk oranlarına karşı ellerindeki koltukların boş kalmaması için zararına denilebilecek seviyelerde fiyatlar sunmaya başladı.
Ulaştırma çevrelerine göre bu süreç, yalnızca KKTC uçuşlarında değil, Türkiye’deki birçok yurt içi hatta da benzer fiyat kırılmalarıyla kendini gösteriyor. Ancak KKTC hattının kısa mesafeli ve sık uçulan bir güzergâh olması, fiyat değişimlerinin daha görünür olmasına neden oluyor.
TÜRKİYE’DE TURİZM ZARAR GÖRÜRKEN, KKTC’YE YAN ETKİSİ UÇUŞLARDA POZİTİF OLDU
Türkiye’de yaşanan bu turizm durağanlığı, KKTC’ye bir anlamda “fırsat penceresi” açtı. Normal şartlarda KKTC’yi ziyaret etmeyi pahalı bulan çok sayıda vatandaş, fiyatlardaki düşüşle birlikte bu fikrini yeniden gözden geçirmeye başladı.
Uçuş maliyetlerinin düşmesi, KKTC’deki turizm işletmeleri için de olumlu bir beklenti yarattı.
Bu uçuşların düşmesi Türkiye’deki tur paketlerine de yansıdı; Geçen yıl yaz sezonuyla kıyaslandığında aynı rotada turların ucuzladığı görülüyor...
Yurt dışı çıkışları pahalı bulan ve vize süreçlerinden yorulan Türkiye vatandaşları da rotayı yeniden “yakın, ucuz ve vizesiz” KKTC’ye çevirmiş olabileceği değerlendiriliyor.
Sektör temsilcileri, bu gelişmenin KKTC turizmine dolaylı bir canlanma getirebileceğini ancak konaklama, yeme içme ve genel hayat pahalılığı gibi başlıklarda gerekli önlemler alınmadığı sürece bunun kısa vadeli bir etkiyle sınırlı kalabileceğini ifade ediyor.
“Bilet ucuzladı ama otel pahalı, restoran pahalı, araba kiralamak pahalı… Bu zincirin diğer halkaları iyileştirilmedikçe kalıcı bir turizm artışı mümkün değil” görüşü de sıkça dile getiriliyor.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.