SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Uzman Diyetisyen Ayşe Özgöker: Kurban etlerini 24 saat beklettikten sonra tüketmeliyiz

Uzman Diyetisyen Ayşe Özgöker: Kurban etlerini 24 saat beklettikten sonra tüketmeliyiz

Uzman Diyetisyen Ayşe Özgöker, bayram ziyafetlerinin tadını çıkarmanıza yardımcı olacak beslenme önerilerini paylaşarak, "Yeni kesilmiş hayvanların etleri sert olup, pişirmede ve sindirimde zorluklara neden olabilir. Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini 24 saat bekletmeden tüketmemelidir" dedi.

Yayın Tarihi: 16/06/24 12:05
okuma süresi: 5 dak.
Uzman Diyetisyen Ayşe Özgöker: Kurban etlerini 24 saat beklettikten sonra tüketmeliyiz

ÖZEL HABER

Bayram sofraları, geleneksel ve lezzetli yemeklerle dolup taşarken, bu yiyeceklerin besin değerlerinin de dikkate alınması büyük önem taşıyor. Sağlıklı ve keyifli bir bayram geçirmek için bilinçli ve sağlıklı beslenmeyi nasıl dengeleyebiliriz? Uzman Diyetisyen Ayşe Özgöker, sağlığınızdan ödün vermeden bayram ziyafetlerinin tadını çıkarmanıza yardımcı olacak beslenme önerilerini paylaştı.

“KURBAN ETLERİNİ 24 SAAT BEKLETTİKTEN SONRA TÜKETMELİYİZ”

Kırmızı etin sindirimi zor bir besin olduğunu belirten Ayşe Özgöker, "Yeni kesilmiş hayvanların etleri sert olup, pişirmede ve sindirimde zorluklara neden olabilir. Bu nedenle özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini 24 saat bekletmeden tüketmemelidir" dedi.

Özgöker, etlerin haşlama veya ızgarada pişirilmesini önerdi. Ayrıca, yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğundan kalp-damar hastaları, diyabet ve hipertansiyon hastalarının yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri gerektiğini belirtti.

Ayşe Özgöker, "Etleri kızartarak veya kavurarak pişirmek alınan yağ miktarını artırır. Bu nedenle haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini tercih etmelisiniz. Etlerin yağ içeriği yüksek olduğu için pişirirken ilave yağ eklemeye gerek yoktur. Kavurma yapılacaksa, eti kendi suyunda pişirip bol sebze ve baharatlarla lezzetlendirmek sağlıklı bir yöntemdir" dedi.

“KÖMÜRLEŞEN ETLER KANSER RİSKİ TAŞIR”

Mangalda pişirilen etlerin kömürleşmemesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Özgöker, "Kömürleşen etler kanser riski taşır. Etleri ateşe 10-15 cm mesafede, orta ateşte uzun sürede pişirmelisiniz" dedi.

Kekik, kimyon, kırmızı biber, taze biberiye ve nane gibi baharatların, etlerin pişirilmesi sırasında kullanılabileceğini belirten Ayşe Özgöker, "Bu baharatlar hazmı kolaylaştırarak sindirim sisteminizi rahatlatır" dedi.

Porsiyon kontrolünün önemine değinen Ayşe Özgöker, "Porsiyon kontrolünü sağlamak ve aşırı yemeyi önlemek için daha küçük tabaklar kullanabilirsiniz. Tabağınızın yarısı çeşitli renk ve türde çiğ ve pişmiş sebzelerden oluşmalı" dedi.

Ayrıca Özgöker, tam tahıllı ekmek, bulgur, karabuğday ve kepekli pirinç gibi tam tahılların da tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Misafirlere şerbetli tatlılar yerine meyve, dondurma, sütlü tatlılar veya meyveli tatlılar gibi hafif ve besleyici ikramlarda bulunulabileceğini belirten Ayşe Özgöker, "Bu seçenekler daha sağlıklı ve sindirimi kolaydır" dedi.

“ÖZELLİKLE KANSIZLIĞI OLAN BİREYLER, ETİN YANINDA C VİTAMİNİ YÜKSEK OLAN LİMONLU BOL YEŞİLLİKLİ SALATALAR TÜKETMELİ"

Ayşe Özgöker, "Et ürünleri yüksek miktarda demir içerir. Yeşil yapraklı sebzelerden hazırlanan salatalar, ette bulunan demirin emilimini destekler. Özellikle kansızlığı olan bireyler, etin yanında ayran ve yoğurt gibi süt ürünlerinden ziyade C vitamini yüksek olan limonlu bol yeşillikli salatalar tüketmelidir" dedi.

Ayşe Özgöker, probiyotik gıdaların sindirimi düzenlediğini ve mide problemlerini önlediğini belirterek, "Ev yapımı yoğurt, kefir, fermente turşu ve pancar kvass gibi probiyotik açısından zengin gıdalar tüketmelisiniz" dedi.

Bayram ziyaretlerinde çay ve kahvenin çokça tüketildiğini belirten Ayşe Özgöker, "Çay ve kahve tüketimi vücuttan su atımına neden olabilir. Bu nedenle bayram süresince günde 2-2,5 litre su tüketmelisiniz. Yeterli miktarda su tüketimi sindirimi rahatlatır ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur" dedi.

“GÜNDE 40-50 DAKİKA ORTA TEMPOLU YÜRÜYÜŞ YAPMAK SAĞLIKLI BİR TERCİH OLACAKTIR"

Sindirimin kolay gerçekleşebilmesi ve alınan enerjilerin harcanması için günlük fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Özgöker, "Günde 40-50 dakika orta tempolu yürüyüş yapmak sağlıklı bir tercih olacaktır" dedi.

Özgöker son olarak, “Bu beslenme önerilerini Kurban Bayramı kutlamalarınıza dahil ederek, sağlıklı sindirim ve dengeli beslenmeyi sağlayabilir ve bayramın tadını sevdiklerinizle çıkarabilirsiniz. Herkese sağlık dolu, mutlu ve keyifli bayramlar dileriz” dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Haberi Facebook'ta gör