Şerife Gündüz: Dünya Günü bir kutlama değil, harekete geçme çağrısıdır!

Prof. Dr. Şerife Gündüz, Dünya Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çevre krizine karşı bireysel farkındalığın ve küçük adımların önemine dikkat çekerek, “Bu gün kutlama değil, harekete geçme çağrısıdır” dedi.

Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ) Çevre Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şerife Gündüz, 22 Nisan Dünya Günü dolayısıyla yaptığı sosyal medya paylaşımında, gezegenin karşı karşıya olduğu çevresel tehditlere dikkat çekerek, bireysel farkındalığın ve eylemin önemini vurguladı.
Gündüz, bu özel günün bir kutlamadan çok bir çağrı olduğunu belirterek, her bireyin atacağı küçük adımların büyük bir değişime yol açabileceğini söyledi.
Gündüz'ün açıklamalarının tamamı şu şekilde:
"Bugün 22 Nisan, Dünya Günü’nün 55. Yılındayız. Bu yılın teması"Gücümüz Gezegenimiz", temiz enerjiyi artırmak için harekete geç çağrısıyla gündemde. Gezegenimizin bize sunduğu hayatı kutladığımız, ama aynı zamanda onu korumak için sorumluluk aldığımız bir gün. İçinde yaşadığımız dünyayı her geçen gün biraz daha yoruyoruz. 2,2 milyar insanın hâlâ temiz içme suyuna erişemediği, okyanusların her yıl 11 milyon ton plastikle boğulduğu ve her birimizin yılda ortalama bir kredi kartı büyüklüğünde mikroplastik yuttuğu bir çağdayız.
Gözle göremediğimiz küçük parçalarla, fark etmeden kendi hayat damarlarımızı kirletiyoruz. Mikroplastikler artık yalnızca denizlerde değil; sofralarımızda, içme suyumuzda, hatta ciğerlerimizde. Bütün bunlar yaşanırken doğa, yine de sessizce bizim için çalışıyor. Ormanlar karbonu emiyor, toprak nefes aldırıyor, denizler iklimi dengeliyor. Bir avuç toprak binlerce yılın emeği, bir damla su ise geleceğin sigortası. Ama doğanın sunduğu bu ekolojik hizmetler sonsuz değil. Toprağı kaybediyoruz. Ormanları yok ediyoruz. Sularımızı kirletiyoruz ve doğayla birlikte geleceğimizi de tüketiyoruz.
BU YÜZDEN DÜNYA GÜNÜ BİR KUTLAMA DEĞİL; BİR ÇAĞRISIDIR: HAREKETE GEÇ!
İklim krizinin önünde durabilecek olan da biziz, plastik kirliliğini durdurabilecek olan da. Seçimlerimiz, alışkanlıklarımız, sesimiz değişimi yaratabilir.
Her bireyin yapabileceği küçük ama güçlü adımlar var:
• Bir plastik torbadan vazgeçmek, bir denizi korumak demektir.
• Bir ağacı toprakla buluşturmak, bir hayatı kurtarmak demektir.
• Çevre temizliği etkinliğine katılmak, doğaya on yıllık nefes vermek demektir.
• Hızlı modayı reddetmek, dünyanın su kaynaklarını korumak demektir.
Çünkü doğa çalışır, insan yaşar. Çünkü doğa sustuğunda, insanlık da susar.
BUGÜN, DÜNYA GÜNÜ'NDE KENDİMİZE ŞU SORUYU SORMALIYIZ: 'BEN GEZEGEN İÇİN NE YAPIYORUM ?'
Güzel sözler yetmez, niyet yetmez. Gerçek değişim, küçük adımlarla başlar. Çünkü başka bir gezegenimiz yok ve bu gezegen, sadece bizim değil; geleceğin de emaneti. Bugün başla. Bir plastikten vazgeç. Bir ağaç dik. Bir litre suyu koru.
Bugün attığın adım, yarının hayatı olacak."
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.