Metin Arhun: Asgari ücretin aşırı artışı KKTC’nin rekabet edilirliğine darbe vurdu

İşverenler Sendikası Başkanı Metin Arhun, “Asgari ücretin aşırı artışı KKTC’nin rekabet edilirliğine darbe vurdu” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkanı Metin Arhun, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 16 Temmuz 2025 tarihinde yapılacak toplantısı öncesinde yazılı bir açıklama yaparak, asgari ücretteki artışların KKTC ekonomisine etkileri konusunda uyarılarda bulundu.
Arhun, açıklamasında asgari ücretin son yıllarda döviz bazında ciddi şekilde yükseldiğini ve bunun özel sektörün rekabet gücünü zayıflattığını belirtti. Brüt asgari ücretin 2020 yılında 485 Sterlin seviyesinde olduğunu hatırlatan Arhun, 2025 Ocak itibarıyla bu rakamın 993 Sterlin'e (1.170 Euro) çıktığını ve son üç yılda reel olarak yüzde 157 oranında arttığını ifade etti.
“ASGARİ ÜCRET YASASI YANLIŞ YORUMLANIYOR”
Arhun, 22/1975 sayılı Asgari Ücretler Yasası’nın yanlış anlaşıldığını, yasanın asgari ücreti 4 kişilik bir ailenin geçim standardına göre değil, işçi ile eşinin ve 1-2 çocuğunun temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak tanımladığını söyledi. KKTC İstatistik Kurumu verilerine göre ülkedeki ortalama hane halkı büyüklüğünün 3,1 kişi olduğunu belirtti.
Asgari ücretin belirlenmesinde sadece hayat pahalılığı oranlarının dikkate alınmasının yeterli olmadığını belirten Arhun, yasada açıkça belirtilen geçim endeksi, insanca yaşam koşulları, üretkenlik, istihdam ve ekonomik sürdürülebilirlik gibi kriterlerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.
“AB ÜLKELERİNİN ÇOĞUNDAN YÜKSEK”
Asgari ücretin KKTC’de birçok Avrupa Birliği ülkesine göre daha yüksek hale geldiğini belirten Arhun, Ocak 2025 itibarıyla KKTC’de asgari ücretin 1.170 Euro olduğunu; bu rakamın Polonya (1.091 Euro), Portekiz (1.015 Euro), Yunanistan (968 Euro), Çekya (825 Euro), Romanya (814 Euro), Türkiye (708 Euro) ve Macaristan’dan (706 Euro) daha yüksek olduğunu ifade etti.
“ÜRETİM SEKTÖRÜ REKABET GÜCÜNÜ KAYBETTİ”
Arhun, asgari ücretteki bu hızlı artışın üretim yapan birçok sektörün rekabetçiliğini kaybetmesine yol açtığını, bazı firmaların üretimini durdurmak ya da küçülmek zorunda kaldığını dile getirdi.
ÜÇÜNCÜ ÜLKE ÇALIŞANLARINA FARKLI UYGULAMA ÖNERİSİ
Üçüncü ülkelerden çalışmak üzere KKTC’ye gelen kişilere işveren tarafından iaşe ve barınma sağlandığını hatırlatan Arhun, bu durumun ücretlerde bir indirim unsuru olarak değerlendirilemediğini belirtti. Arhun, bu kişilere uygulanacak asgari ücretin, sağlanan imkanlar dikkate alınarak yüzde 30 ila yüzde 50 daha düşük belirlenebilmesi gerektiğini savundu.
“POPÜLİST KARARLAR YERİNE EKONOMİK GERÇEKLER”
Kamu çalışanlarına yapılan yüzde 17,9’luk maaş artışının vergi kesintileri nedeniyle net maaşlara daha düşük yansıdığını belirten Arhun, asgari ücretin vergiden muaf olduğunu hatırlatarak, kamu maaşlarıyla asgari ücretin artış oranlarının kıyaslanmasında bu detayın göz önünde bulundurulmasını istedi.
Son olarak, Asgari Ücret Saptama Komisyonu’na çağrıda bulunan Arhun, kararların popülist veya siyasi hedeflerle değil, ekonomik gerçekler ve yasal dayanaklarla alınması gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.