Guterres: Adadaki tüm toplumların yararına somut adımlar atıyoruz

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York'taki Kıbrıs zirvesinin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, görüşmelerin yapıcı olduğunu ve tüm toplumların yararına somut adımlar attıklarını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bugün New York’taki BM Genel Merkezi’nde düzenlenen gayriresmî beşli toplantının ardından yaptığı açıklamada, Mart ayında önerdiği görüşmenin amacının Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderler arasında yapıcı diyaloğu ilerletmek olduğunu vurguladı.
Guterres, toplantıya katılımlarından dolayı Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar’a teşekkür etti. Ayrıca Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Birleşik Krallık Avrupa, Kuzey Amerika ve Denizaşırı Topraklardan Sorumlu Devlet Bakanı Stephen Doughty’e, garantör ülkeleri temsil ettikleri için teşekkürlerini iletti.
Göreve geldiği günden bu yana Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler olmak üzere tüm Kıbrıslıların güvenliği ve refahı için çalıştığını belirten Guterres, bugünkü görüşmelerin bir kez daha yapıcı geçtiğini söyledi.
Liderlerin, Mart ayında üzerinde uzlaştıkları güven artırıcı altı girişimin ilerleyişini değerlendirdiklerini aktaran Guterres, bu girişimlerden dördünün tamamlandığını belirtti:
-
Gençlik üzerine bir teknik komitenin kurulması
-
Madencilik alanlarındaki etkiler dahil olmak üzere çevre ve iklim değişikliği konularındaki girişimler
-
Mezarlıkların restore edilmesi
-
Mayın temizliği konusunda teknik detayların netleşmesinin ardından anlaşmanın tamamlanacak olması
Geriye kalan iki başlıkta ise görüşmelerin sürdüğünü ifade etti:
-
Dört yeni geçiş noktasının açılması
-
Ara bölgede güneş enerjisi kullanımına ilişkin çalışmalar
Bunlara ek olarak tarafların şu dört yeni konuda ortak anlayışa vardığını duyurdu:
- Sivil toplumun katılımını sağlamak üzere danışma organı kurulması
-
Kültürel eserlerin değişimi
-
Hava kalitesinin izlenmesine yönelik girişim
-
Mikroplastik kirliliğiyle mücadele
Guterres, tüm bu girişimlerin gecikmeden hayata geçirilmesinin Kıbrıslıların ortak yararına olduğunu vurguladı.
Ayrıca Eylül ayında Christodoulides ve Tatar ile üst düzey haftada üçlü bir toplantı yapılacağını ve yıl sonuna kadar mevcut formatta bir başka gayriresmî toplantının daha düzenleneceğini açıkladı.
Mart ayında üzerinde uzlaşılan altı girişim gibi, bugün kararlaştırılan yeni girişimlerin de adanın dört bir yanındaki insanların yaşamlarına somut ve olumlu etkiler yapabileceğini belirten Guterres, bunların sadece sembolik jestler olmadığını, gerçek iş birliği gerektiren konular olduğunu söyledi.
“Önümüzde uzun bir yol var” diyen BM Genel Sekreteri, geleceğin tüm Kıbrıslılar için ne ifade ettiğinin düşünülmesinin önemli olduğunu vurguladı. Atılan adımların, sürecin devamına yönelik kararlılığı ve tüm Kıbrıslıların yararına çalışmalar yürütüldüğünü açıkça gösterdiğini ifade etti.
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Guterres, geçiş noktalarıyla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:
“Geçiş noktalarının kendisi konusunda anlaşmaya vardık. Ancak bunlardan biriyle ilgili güzergâh meselesi halen görüşülüyor. Bu konuda önemli ilerleme kaydedildi.”
Yeni geçiş noktalarının açılıp açılmadığı sorusuna karşılık ise, “Anlaşma tamamlanmadan önce bu güzergâh konusunun çözülmesi gerekiyor” dedi. Güzergâh sorunuyla ilgili detaylara hâkim olmadığını belirten Guterres, yine de bu alanda ciddi ilerleme sağlandığını yineledi.
“Bu süreci yeni bir müzakere turunun başlangıcı olarak görüp görmediği” sorulduğunda ise Guterres şunları söyledi:
“Bu bir süreçtir, karmaşık bir süreç. Kıbrıs sorununun çözümüne dair iki tarafın çok farklı bakış açıları olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak adım adım güven inşa ediyoruz ve Kıbrıslı halkın yararına somut işler yapma koşullarını oluşturuyoruz. Sürecin devam etmesi gerektiği konusunda tam bir uzlaşı var.”
Sonuçlardan memnun olup olmadığı sorusuna ise “Elbette daha fazlasını isterdim, ancak bu karmaşık bir konu. Bugün elde ettiğimiz ilerleme kayda değerdir” yanıtını verdi.
Son olarak Suriye hakkında yöneltilen bir soruya cevap veren Guterres, Suriye devletinin birliğine ve egemenliğine saygının önemine dikkat çekerek, tüm toplulukların haklarının tanınması ve entegrasyonunun gerekli olduğunu söyledi. Suriye’nin sorunlarını Suriyelilerin çözmesi gerektiğini vurguladı.
“Teşekkür ederim,” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.