GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Colin Stewart: Kuzey’deki ‘seçimler’ nedeniyle Kıbrıs zorlu bir dönemden geçiyor

Colin Stewart: Kuzey’deki ‘seçimler’ nedeniyle Kıbrıs zorlu bir dönemden geçiyor

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve UNFICYP Misyon Şefi Colin Stewart, KKTC’de yapılacak seçimler ve diğer bazı faktörler sebebiyle “kritik bir dönemde bulunulduğu” iddiasını dile getirdi.

Yayın Tarihi: 26/07/25 10:55
okuma süresi: 3 dak.
Colin Stewart: Kuzey’deki ‘seçimler’ nedeniyle Kıbrıs zorlu bir dönemden geçiyor
A- A A+

Fileleftheros ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve UNFICYP Misyon Şefi Colin Stewart’ın görevinden ayrılmasına iki hafta kala Birleşmiş Milletler'in “UN News” isimli resmi internet sayfasında Kıbrıs’taki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu yazdılar.

Habere göre Stewart, “Kuzey’de yaklaşan seçimler ve diğer dinamikler sebebiyle Kıbrıs’ta kritik bir anda bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

New York’ta gerçekleştirilen gayriresmi konferanstaki görüşmeleri “önemli bir adım” şeklinde nitelendiren Stewart, “bir sürecin olması ve momentumun devam etmesi hedefleniyordu ve bu başarıldı.” ifadelerini kullandı.

“SORUN SİYASİ İRADE”

Stewart, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulunmasına yönelik iyi niyet misyonunu konusunda ise sorunun “siyasi iradede” olduğu iddiasında bulundu.

“En büyük engelin toplumdaki hisler değil siyasi irade olduğunu” savunan Stewart; "her yıl milyonlarca insanın adanın bir tarafından diğerine, herhangi bir olay yaşanmadan geçtiğini ancak siyasi liderlikler arasındaki güvensizliğin, uzlaşı fikrine dahi olumsuz yaklaşılmasına sebep olacak düzeyde olduğunu, bu anlatımlara son verilmesinin hayati önem taşıdığını” iddia etti.

Stewart, bu güvensizliğin kökeninin, yıllar boyunca karşı tarafı ortak olarak değil düşman olarak gösteren anlatımlar olduğunu öne sürerek “barışın inşasını için sadece müzakere değil bu katı ifadelerin değişmesi ve anlayış oluşturulması gerektiğini” vurguladı.

Açıklamasında ara bölgeye de değinen Stewart; "ara bölgede her gün her türlü olayın gerçekleştiğini, bu olayların her birinin tırmanma tehlikesi içerdiğini, bu olayların engellenmesinin de görevleri olduğunu" ifade etti.

Bazılarının, 50 yıldır adada barış varken neden Barış Gücü’ne gerek olduğu sorusunu dile getirdiklerini vurgulayan Stewart, “barışın olmasının sebebinin, Barış Gücü'nün görevini yapması olduğu, Barış Gücü’nün olmaması durumunda ise, taraflar arasındaki  derin güvensizliğin bir çatışmaya dönüşebileceği” iddiasında da bulundu.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Haravgi: “Barış Yıllarına Rağmen Barış Gücü’nün Kıbrıs’ta Kalması Kritik Önemde – Stewart: En Büyük Engel Siyasi İrade”.

Politis: “Tarafların Katı Anlatımları Engel”.

Alithia: “İşgal Bölgelerindeki Seçimler Sebebiyle Kritik Zaman – Stewart: Niyet Bir Sürecin ve Momentumun Devam Etmesiydi”.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Levent Kutay
Levent KUTAY'dan
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.