Kâkül
Saçtan başka kâkül kelimesi de şiirlerde sıkça geçer. Kâkül sözcüğü Moğol dilinden Farsçaya geçmiş, oradan da Türkçeye aktarılmıştır. Kâkül alna dökülen saç, perçemdir. Önceleri atın alnına dökülen kıl, perçem olarak kullanılırken daha sonra anlam genişliğine uğrayarak sadece insan için kullanılmaya başlanmıştır. Alna dökülen, gerdanı örten kâkül sevgiliye ayrı bir renk, ayrı bir güzellik katar. Bu da âşığın dikkatini çeker.
Sevgilinin kâkülleri ak gerdanın üzerine dökülür ve âşığa tuzak kurar. Gönül çalan bu kâküller âşığı esir eder. Aşağıdaki örneklerde görüldüğü gibi güzellik unsuru olan kâkül sevgilinin vazgeçilmez unsurlarındandır:
“Bahçenizde bülbül öter
Âşık Hasan yanıp tüter
Siyah kâkül gerdan örter
Lebi Kevser bala benzer”
(Bezirci, Özer, 2002: 95, 3/5) ( AYŞE AKAY )
Saçınıza Öneriler
Bir :Vücut ve ruh sağlığımızı doğrudan etkileyen stresten uzak durun. (günümüzde pek mümkün olmamakla beraber, denemeye değer) Mümkünse küçük şeyleri kafanıza takmamak için gayret gösterin. Çünkü saç sağlığımız doğrudan stres altında olmamızla ilgilidir. Stres yaşayan kişi saçına gerektiği kadar ilgi göstermez- gösteremez. Yada tersi stres bazı durumlarda sürekli saç değiştirmeye yol açar buda saç üzerinde olumsuz bir etki gösterir. . Uykusuzluk, alkol, sigara ve beslenme bozuklukları her şeyi etkilediği gibi saçımızı da doğrudan etkiler.
İki : Saçlarınızı yıkarken, mutlaka saç tipinize uygun bir şampuan tercihiniz olsun. Her şampuan her saç tipine uygun değildir. Ve saçlarınızı yıkadıktan sonra iyi durulamaya özen gösterin. İyi durulanmamış bir saçın diplerinde şampuan kalıntıları kalabilir. Bu saç diplerinde kaşıntı yapabileceği gibi, baş derisinde saça, oksijen ve su gitmesini engeller. Su saç için nem anlamına geldiğinden saçınız kurumamış olur.
Üç: Bazen alışkanlık gereği gün içerisinde fark etmeden saçlarımızla oynarız. Bu durum genellikle stres altında olduğumuzda ortaya çıkar. Saçlarla oynamak baş derisini erken yağlandırdığı gibi yine fark etmeden saç tellerine zarar vererek dökülmesini sağlayabiliriz. Aman dikkat bayanlar, saçlara bir zeval gelmesin.
Dört: Saçlarınızın dökülme sebepleri arasında, öncelikle doğum, yanlış uygulanan diyet programları, demir eksikliği, tiroid ve mevsimsel sebepler vardır. Saç dökülmeleri öncelikli tedavi edilmesi gereken gruptadırlar. Normalin üzerinde dökülme hissettiğinizde mutlaka ihmal etmeden, ertelemeden, bir dermatolog desteği alın...
Beş: Saçlarınızı nasıl taradığınız çok önemlidir. Yıkadıktan sonra mutlaka rahat taramanızı sağlayacak bir yumuşatıcı saç kremi kullanın. Saçınızı tararken uçlardan başlayarak, yumuşak uçlu bir saç açma fırçası kullanın. Bildiğiniz gibi saçlar tıpkı ruhumuz gibi kırılgandır. Sert bir fırça uçların erken kırılmasına yol açar, sizde kırıkları görünce istemeyerekte olsa kestirmek zorunda kalırsınız.
Altı: Malumunuz son yıllarda organik ürünler hat safhada neredeyse arabanın bile organik olanını icat edecekler mümkün olsa. Belki de edilmiştir ve henüz bu bilgiyi paylaşan bir firma yok. Bu yüzden size önerim saç sağlığınız doğrultusunda mutlaka organik ürünler kullanın. Düzenli bir boya kullanıcısıysanız eğer saçlarınızı organik boyalarla boyatın. Organik boyaların özelliği içerisinde amonyak olmamasıdır. Özellikle hamile bayanlar, baş derisi problemi ( egzema, kaşıntı, kabuklanma) yaşayanlar veya bir sağlık problemi olan bayanlar tercih etmektedirler.
Yedi: Gelelim en popüler sorulardan birine. Evde kullandığımız saç düzleştiricileri saçımı kırar mı. Saç düzleştiricileri olarak porselen alışımlı olan ürünler saç için daha faydalı. Fakat bunun yanında saçlarınızda beklettiğiniz sürede önemlidir. Hangi sıklıkla saç maşalarını kullanıyorsunuz? Mümkün oldukça saç maşalarını evde az kullanmayı tercih edin. Evde daha sık saçlarınızın bakımına ayırarak geçirin. Malumunuz saç bakımı evde başlar.
Sekiz: Saç tipinizi tanıyın. Yüzünüze yakışacak olan saç kesim boylarını keşfedin. Sadece bir modele bağlı olarak kalmak sıkılmanızı sağlayabilir. Saç tipini tanımak saçınıza nasıl davranmanız gerektiğini de size hatırlatır. Bununla ilgili bilgileri kuaförünüzden edinebilirsiniz. Kuaförünüz bu konuda oldukça farklı yaklaşımlarla size yardımcı olur.
KISA KES
Kepek nasıl tedavi edilir?
Kepek problemlerinin en yaygın tedavileri şunlardır;
* Kömür ve katran içeren şampuanlar
* Pyrithione- çinko içeren şampuanlar
* Salisilik asit içeren şampuanlar
* Selenyum sülfit içeren şampuanlar
* Kükürt içeren şampuanlar
Kepek kendiliğinden ortadan kalkacak bir rahatsızlık değildir ama kontrol altına alınabilir. Bu durumda bir dermatologla görüşülmelidir. Veya yukarıda yazılı şampuanlar kullanılarak kontrol altına alınabilir. Önemli olan iki durumda da şampuan sonrası saçın çok iyi durulanması gerekir. Saç yıkama sıklığının yani hijyenin kepek ile doğrudan ilişkisi olduğunda sık ve iyi yıkamanın önemi unutulmamalıdır. Kepek problemi olan kişide saç derisi dışında kaş, şakak, alın gibi bölgelerde kızarıklıkla birlikte oluşan kepeğimsi görüntüler varsa acilen doktora başvurmak gerekir. Beslenmenin kepek üzerinde büyük etkisi vardır, kepeğin oluşmasına olanak sağlayacak yararsız karbonhidrat ve yağ asitlerine karşı bol b vitamini tüketilmelidir.
Saçlı deride kepeklenme, kaşıntı ve dökülmesi olan kişiler iyi analiz edilmelidir ve dermatolog önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir, kepeğin durumuna göre çeşitli tetkikler yapılmalı, patolif durum ortadan kaldırılmalıdır. Bunun dışında tedavide genelde lokal iritonlar, lokal korti kosteroidler, intralezyonel ve diğer tedavi yöntemleri ile iyi sonuçlar elde etmek mümkündür. Tedavide geç kalındığı taktirde dönüşümü olmayan kellikler ve skarlar oluşabilir.
“Şu iki şeyden birini her gün yapmaktasınız saç sağlığınızı geliştirmek ya da bozmak…”

Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.